Företagsverksamhet

Kom igång med ditt företagande

Att driva företag kan vara både utvecklande och roligt, ge dig mer kontroll över din tid och kan i bästa fall resultera i att du får arbeta med något du verkligen brinner för. Det krävs inte mycket för att starta företagsverksamhet i Sverige idag, men trots det kommer en stor majoritet av befolkningen leva sina liv utan att testa på entreprenörskap. 

Varför är det så? Många saknar helt enkelt intresse och ork, men det finns en stor mängd personer som har drömt om att starta eget och testa en affärsidé men som av olika anledningar aldrig gjort slag i sak. Vanliga skäl är tidsbrist, okunskap och osäkerhet. För att underlätta för personer som låst sig på grund av dessa faktorer har vi listat våra fem bästa tips för att komma igång. Utgå ifrån hur många ni är som tänkt bedriva verksamhet och vad för typ av verksamhet ni tänkt bedriva. Läs mer om valet av företagsform i vår guide om företagsformer. 

 

5 tips för att starta företagsverksamhet

5 tips för att starta företags-verksamhet

Att starta företagsverksamhet är inte alls så svårt som man kan tro. Här är våra fem bästa tips för att komma igång.

  1. Ta fram en affärsplan. Affärsplanen behöver inte vara avancerad utan det viktiga är att du får struktur på dina tankar och idéer. Var beredd på att du troligtvis kommer få anpassa din affärsidé och affärsmodell under tidens gång så se till att inte överarbeta affärsplanen så att du fastnar. 
  2. Starta som bisyssla. Du behöver inte lämna din anställning för att testa på företagande utan kan starta företagsverksamhet som bisyssla, det vill säga vid sidan av ditt nuvarande jobb. Så länge du inte begränsas av ditt anställningsavtal är det inga problem att ha en bisyssla vid sidan av arbetet så länge ditt arbete inte blir lidande eller att du skulle bedriva en konkurrerande verksamhet. 
  3. Bestäm företagsform. Utvärdera vilken företagsform som passar din företagsverksamhet bäst. Utgå ifrån hur många ni är och vad för typ av verksamhet ni ska bedriva när ni gör ert val. Se även vårt avsnitt om de olika företagsformerna innan du bestämmer dig. 
  4. Hämta inspiration från andra. Titta på andra företagare och försök förstå hur de genererar intäkter. När du har förstått deras affärsmodell och etablerat vilka kanaler de använder för att nå ut till kunder kan du använda samma metoder för din verksamhet. 
  5. Se till att det händer. Det är lätt att överarbeta och tappa gnistan i planeringsfasen. Försök varva strategiskt arbete med praktiskt arbete som du behöver för din företagsverksamhet – det kan vara att utveckla din webbplats, sociala medier, kontakta leverantörer eller liknande. Allt för att få känslan av att det är på riktigt så att det verkligen blir av. 
Kom igång med företagande - Starta företagsverksamhet

Registrera ditt företag

När du är klar med alla förberedelser är det dags att registrera ditt företag. Du kan antingen göra det själv på verksamt.se eller ta hjälp ifall det administrativa känns krångligt.

Har du tänkt starta ett aktiebolag kan du köpa ett så kallat lagerbolag för att slippa det administrativa arbetet. Du köper då ett aktiebolag som aldrig bedrivit någon verksamhet till ett belopp som är aningen högre än summan av handläggningskostnaderna och aktiekapitalet. Det finns ett flertal aktörer som säljer lagerbolag. 

Har du tänkt starta en enskild firma finns det även hjälp att tillgå hos företag som har specialiserat sig på den bolagsformen.

Tips: Kontrollera att det finns en ledig domän med samma namn som ditt tänka företagsnamn innan du skickar dina namnförslag.