Jobbmässa

Så inreder du en minnesvärd monter på jobbmässan

Att ställa ut på en jobbmässa är en fantastisk möjlighet att attrahera nya medarbetare och stärka företagets varumärke. För att lyckas krävs det dock noggrann planering och genomtänkt inredning av montern. Här går vi igenom vad du bör tänka på för att skapa en engagerande och minnesvärd monter.

När du förbereder din monter inför en jobbmässa är målet att få potentiella medarbetare att stanna upp, bli nyfikna och vilja veta mer om ditt företag. En välplanerad monter kan vara avgörande för hur effektivt du når ut till besökarna. Det finns några grundläggande principer som kan hjälpa dig att maximera din närvaro.

Planera layouten noggrant

En välplanerad layout är nyckeln till en framgångsrik mässmonter. Se till att designen är öppen och inbjudande, så att besökarna enkelt kan röra sig runt och ta del av informationen utan hinder. Använd skyltar och banners som tydligt visar företagets namn och budskap, men undvik att överbelasta montern med för mycket text eller bilder. Ett bra tips är att använda ett broschyrställ där besökarna enkelt kan plocka med sig informationsmaterial. Att köpa broschyrställ gör det lättare för dig att organisera materialet samtidigt som det ser professionellt ut.

Använd interaktiva element

Interaktiva element som skärmar, touchpads eller VR-upplevelser kan göra stor skillnad i hur besökare uppfattar din monter. Dessa teknologiska inslag fångar inte bara uppmärksamheten utan gör också informationen mer engagerande och lättillgänglig. Tänk också på ljudmiljön i din monter. Bakgrundsmusik eller ljud från interaktiva element bör vara balanserade så de inte stör samtal mellan ditt team och potentiella kandidater.

Bjud in till dialog

En viktig aspekt av mässdeltagandet är den personliga kontakten. Se till att ditt team består av personer som är duktiga på kommunikation och nätverkande. De ska kunna svara på frågor, ge relevant information om företaget samt skapa ett positivt första intryck. Förbered även små ”giveaways” eller nyttomaterial såsom pennor, anteckningsblock eller tygkassar märkta med företagets logotyp. Detta gör det enklare för besökaren att komma ihåg er efter mässan har avslutats.

Säkerhet och ergonomi

Säkerhet är alltid viktigt vid offentliga evenemang som jobbmässor. Se till att alla kablar och teknisk utrustning är säkrade för att undvika snubbelrisker. Tänk också ergonomiskt när det gäller möbler; använd bekväma stolar både för ditt team och eventuella sittplatser för besökare.

Mät resultatet

Ett sista steg men lika viktigt är uppföljningen efter mässan. Ha systematiska metoder för insamling av kontaktinformation genom exempelvis digitala formulär eller visitkortsläsare. Efter evenemanget bör ni snabbt följa upp kontakter med tackmail samt ytterligare information om företaget.

Inför mässan är det också bra att läsa på om  aktuella trender inom yrken och rekrytering på förslagsvis Arbetsförmedlingen så du har koll på vad arbetssökande letar efter just nu.